Het schouderklopje voor de maand september 2015

Het MOE “Schouderklopje”voor de maand september gaat naar

Ella van Dansik. Ella is moeder van vier kinderen, haar jongste dochter Esmeralda is 15 en heeft het Syndroom van Down. Ella is alleenstaand en draagt daardoor ook de volledige zorg voor haar dochter De twee zijn onafscheidelijk, gedeeltelijk door keus, gedeeltelijk door noodzaak. Esmeralda mag dan 15 zijn in levensjaren, ze is en blijft emotioneel achter en functioneert als een kind van 4 jarige leeftijd. Daardoor kan ze niet alleen gelaten worden en heeft 24 uur per dag zorg en begeleiding nodig. Normale communicatie met Esmeralda is een probleem. Zelfstandig douchen is geen optie, verkeersveiligheid is haar niet bij te brengen waardoor ze bijvoorbeeld niet zonder toezicht buiten kan spelen. Esmeralda gaat naar school bij DynamicaXL in Zaandam, waar kinderen met leerproblemen en /of een handicap gericht onderwijs kunnen volgen dat aansluit bij de behoefte van het kind.

Ella weet heel goed dat zij behalve de moeder van Esmeralda ook haar Mantelzorger is. “Esmeralda gedraagt zich niet als een 15 jarig meisje en dat zal ook nooit gebeuren. Als moeder heb ik geen keus om met haar om te gaan op de manier zoals ik dat doe. Ik voel haar feilloos aan, weet het meteen als haar iets dwars zit of mis is door haar doen en laten. Soms kan het even duren voor ik er achter ben wat dat precies is omdat mijn dochter niet goed kan verwoorden waar ze doorheen gaat. Dat zijn momenten die veel energie kosten, anders dan bij mijn andere kinderen. Ik moet dat goed in de gaten houden bij mezelf, mijn eigen energie moet wel op pijl gehouden worden. Vakanties zijn ook geen echte vakanties voor mij omdat het toezicht en de zorg geven gewoon doorgaan. Een aantal jaren geleden is het goed mis gegaan, ik belandde in het ziekenhuis met Meningitis, heb een week in coma gelegen. Esmeralda werd door familie en vrienden opgevangen, geweldig natuurlijk, maar ook een leerschool voor alle betrokkenen, die van dichtbij mee maakten wat het is om 24 uur per dag te moeten zorgen” Ella heeft voor haar dochter een PGB toegewezen gekregen die zij inzet om Esmeralda één keer per maand een weekend onder te brengen op een zorgboerderij. Op die manier hoeft zij een weekend geen zorg te geven aan Esmeralda maar kan Ella zelf dingen doen waar zij behoefte aan heeft om op die manier op te laden. Voor Ella is dat bv een bezoek aan de sauna.

Yvonne Pietersma van ZaanReflex heeft als present voor met  moeder en dochter een workshop bijenwas schilderen aangeboden. Voor meer informatie daarover kunt u een kijkje nemen op www.zaanreflex.nlwww.encausticschilderen.nl.

De foto van alle dames is gemaakt door onze huisfotograaf Jon Smak, eigenaar van Studio Jon in Zaandam. Op de achterste rij (links) Astrid Wezel-Schoute en Micky Biddlecombe (rechts) van Stichting MOE, op de voorste rij van links maar rechts, Ella van Dansik, Esmeralda en Yvonne Pietersma, eigenaar van Zaanreflex in Zaandam, www.zaanreflex.nl, www.encausticschilderen.nl.

Scan20001